«اي كساني كه ايمان آوردهايد صبر داشته باشيد و يكديگر را به صبر واداريد و ارتباط با يكديگر بر قرار كنيد و تقواي خدا پيشه كنيد شايد رستگار و پيروز شويد»
(آل عمران 200)
يكي از واژههايي كه همانند بسياري از واژههاي اسلامي دستخوش تحريف شده و از آن برداشتي غلط و استعماري كردهاند واژۀ صبر است، كه آن را به معناي تحمل ناگواريها و تن به ذلت و خواري سپردن و در برابر فقر و محروميت و ظلم و استبداد شكيبا بودن گرفتهاند و كساني هم كه روحيۀ مبارزه با نابسامانيها و درگيري با دشمن را ندارند اين معني را ترويج نمودهاند. اين گونه برداشت بيشتر از ضعف و ناتواني كساني است كه دست به سينۀ، اسير جريانات غير الهي شدهاند، در صورتي كه امام (ع) صبر را شجاعت ميداند. از ديدگاه قرآن و روايات صبر به معني خويشتنداري، شجاعت و استقامت و سعۀ صدر و وسعت نظر، عفت، پاكي، قناعت و مقاومت و ثبات و اطمينان نفس در راه حق آمده است. در انتظار تحقق وعدۀ الهي بودن، هموار نمودن ناهمواريها و پشت پا زدن و مقاومت در برابر انگيزههاي شر آفرين و فسادآور از ويژگيهاي صبر است، و به طور خلاصه از حدود هفتاد آيه در قرآن در مورد صبر آمده و رواياتي كه در اين زمينه بوده است به خوبي روشن ميگردد كه صبر چيزي جز پايداري براصول مكتب و مقاومت و مبارزه در راه تكامل نيست.
بر گرفته شده از:
در جامعه اسلامى، تشکیلات و سازمانروحانیت و نیز سایر نهادهاى دینى الزاماً تحت نظر حکومت نیست. این نهادهاالزاماً تحت سلطه حکومت ایجاد نمىشوند. مردم همانطور که در سایر فعالیتهادست به تأسیس نهاد مىزنند؛ فعالیتهاى مذهبى خود را نیز نهادینه مىکنند وساختارهایى با کارکرد مذهبى در جامعه شکل مىگیرد.
" اگر شیعیان ما ، که خداوند بر انجام طاعت موفقشان بدارد ، در وفا کردن به عهد ما همدل بودند ، مبارکی ملاقات ما از انها به تاخیر نمی افتاد و سعادت دیدار همراه با معرفت ما به سوی آن ها می شتافت .
پس ما را از آنها پوشیده نمی دارد ، مگر همان چیزهایی که از آنها به ما می رسد و ما دوست نداریم و از آنها انتظار نداریم " .
قرآن كتاب ديني ما و آخرين كتاب آسماني است كه براي راهنمايي و تربيت انسان، از طرف خدا بر حضرت محمّد- صلّي الله عليه وآله- نازل شده است. همچنین قرآن كتابي است كامل و انسان ساز كه هر آنچه انسان براي تربيت و هدايت به آن نیازمند است به طور کلی دربر دارد و سعادت دنیا و آخرت انسان هایی را که به دستورها و رهنمود هايش عمل مي كنند، تأمين مي كند.
﴿اسراء: 9﴾
همانا اين قرآن مردم را به استوار ترين راه ها هدايت مي كند و بشارت مي دهد به مؤمناني كه عمل صالح انجام مي دهند به اينكه از پاداشي بزرگ بهره مند خواهند شد.
امام خميني :
«قرآن كريم سفره اي است كه خداي تبارك و تعالي به وسيله پيغمبر اكرم در بين بشر گسترده است كه تمام بشر از آن- هر يك به مقدار استعداد خودش- استفاده مي كند.»
« از انس با قرآن كريم، اين صحيفه ي الهي و كتاب هدايت، غفلت نورزند كه مسلمانان هر چه دارند و خواهند داشت، در طول تاريخ گذشته و آينده، از بركات سرشار اين كتاب مقدّس است.»
پیشوایان اسلام زکات را از ضروریات دین و منکر آن را کافر دانسته اند: روزی امام صادق ـ علیه السلام ـ آداب و نحوه اخذ زکات را که در نامه ۲۵ نهج البلاغه نیز آمده است، از قول حضرت علی ـ علیه السلام ـ نقل فرمود. سپس گریه کرد و فرمود:
به خدا سوگند! حرمت ها را شکستند و به کتاب خدا و سنت پیامبرش عمل نکردند.
اصحاب الیمین اصطلاحی قرآنی به معنی «یاران سمت راست» در مقابل اصحاب شمال، به معنی «یاران سمت چپ» است. این اصطلاح در سوره واقعه دو بار به صورت «اصحاب المیمنه» و چهار بار به صورت «اصحاب الیمین» آمده است.
اصحاب یمین مردمانی هستند که خداوند، آنان را به دلیل داشتن ایمان و پرداختن به کارهای نیکو به بهشت میبرد. مفسران میگویند اصحاب یمین کسانی هستند که در رستاخیز، نامه اعمالشان به دست راستشان داده میشود. امام باقر علیه السلام فرمود:«ما و پیروانشان اصحاب یمین هستیم.»
در قرآن کریم برای اصحاب یمین شش نعمت معنوی بیان شده است:
- آنان در سایه درختان سدر میآسایند؛
- در سایه درختان موز که میوهاش خوشه خوشه روی هم چیده است؛
- و در سایهای کشیده و گسترده و پایدار؛
- و در کنار آبشارها و میوه های فراوان که هرگز تمامی ندارد؛
- و همسرانی بلندمرتبه. ما آنها را آفرینشی نو بخشیدیم و همه را دوشیزه قرار دادیم؛ زنانی که تنها به همسران خود عشق میورزند و خوشزبان و فصیح و جوان.
سوگند به روز قیامت ، و سوگند به (نفس لوامه و) وجدان بیدار و ملامتگر (كه رستاخیز حق است). آیا انسان مىپندارد كههرگز استخوانهاى او را جمع نخواهیم كرد.
جانهاىتان ارزشمندندآنها را به كمتر از بهشت نفروشید.
اگر اندكى به آخرت بیندیشیم و گوش دل به سخنان رسولان هدایتبسپاریم، یقینا تردید نخواهیم داشت كه ما نیز در آن روز باید بهانتظار بنشینیم تا كیفر كردار و یا پاداش اعمال خود را ببینیم.
قيام الله است که موسی کليم را با يک عصا به فرعونيان چيره کرد و تمام تخت و تاج آنها را به باد فنا داد و نيز او را به ميقات محبوب رساند و به مقام صعق و صحو کشاند. قيام برای خداست که خاتم النبيين صلی الله عليه و آله را يک تنه بر تمام عادات و عقايد جاهليت غلبه داد و بتها را از خانه خدا برانداخت و بجای آن توحيد و تقوا را گذاشت و نيز آن ذات مقدس را به مقام قاب قوسين او ادنی رساند.
يک پيرمرد آمريکايي مسلمان همراه با نوه کوچکش در يک مزرعه در کوههاي شرقي کنتاکي زندگي مي کرد. هرروز صبح پدربزرگ پشت ميز آشپزخانه مي نشست و قرآن مي خواند. نوه اش هر بار مانند او مي نشست و سعي مي کرد فقط بتواند از او تقليد کند.
يه روز نوه اش پرسيد :
در یک تحقیق علمی در امریکا که روز گذشته منتشر شد، ثابت گردید که تلاوت قرآن اثری شگرف بر حالت مزاجی فرد دارد و نقش عمده ای در کاهش مشکلات و بیماریهای روانی ایفا میکند........
عبادت ، وسیله تکامل و سعادت ماست و دستور خداوند به نماز، نوعى لطف و رحمت و راهنمایى است که ما را به کمال مى رساند; مثلا وقتى پدر و مادر ، فرزندشان را به درس خواندن امر مى کنند ، به سود خود فرزند است و سعادت او را مى خواهند و این امر از روى محبّت به فرزند است و گرنه به درس خواندن او نیازى ندارند. آیات و روایات، فلسفه و حکمت تشریع نماز را بیان کرده اند: ۱. یاد خدا: (وَ أَقِمِ الصَّلَوةَ لِذِکْرِى ); نماز را برپا دار تا به یاد من باشى.
۲. بازداشتن از گناه و زشتى ها: (إِنَّ الصَّلَوةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَآءِ وَ الْمُنکَر); همانا نماز ]انسان را در دنیا [از زشتى ها و گناه باز مى دارد.
۳. پاکیزگى روح: (...إِنَّمَا تُنذِرُ الَّذِینَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُم بِالْغَیْبِ وَ أَقَامُواْ الصَّلَوةَ وَ مَن تَزَکَّى فَإِنَّمَا یَتَزَکَّى لِنَفْسِهِ ى وَ إِلَى اللَّهِ الْمَصِیرُ ); ... ]تو[ تنها کسانى را که از پروردگارشان در نهان مى ترسند و نماز برپا مى دارند، هشدار مى دهى و کسى پاکیزگى جوید تنها براى خود پاکیزگى مى جوید، و فرجام ]کارها[ به سوى خداست.
۴. یارى جستن از نماز در مسیر تکامل: (وَ اسْتَعِینُواْ بِالصَّبْرِ وَ الصَّلَوةِ وَ إِنَّهَا لَکَبِیرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَـشِعِینَ ); از شکیبایى و نماز یارى جویید، و به راستى این کار گران است، مگر بر فروتنان.
۵. پاک شدن از کبر و غرور: حضرت فاطمة (علیها السلام) مى فرماید: (...و الصلاة تنزیهاً من الکبر...;...خداوند نماز را واجب کرد تا مردم از کبر و غرور پاک شوند... .
۶. رستگارى: (قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُون * الَّذِینَ هُمْ فِى صَلاَتِهِمْ خَـشِعُونَ ); به راستى که مؤمنان رستگار شدند; همانان که در نمازشان فروتنند.
در حدیثى آمده است: نقش نمازهاى پنج گانه براى امت من همانند نهر آب زلالى است که از مقابل خانه آنان مى گذرد، اگر کسى روزانه پنج بار در این نهر شستوشو کند، آیا به گمان شما باز هم بر بدن او آلودگى و پلیدى خواهد ماند؟!. امام باقر(علیه السلام) مى فرماید: هنگامى که نمازگزار به سمت قبله براى نماز مى ایستد، خداوند رحمان و رحیم به او توجه ویژه مى کند.
نماز روزانه انسان، اظهار تشکر و سپاس دائمى او از این همه نعمت و خوبى هایى است که خداوند به او داده است و نیز ثناگویى و تمجید انسان از این همه زیبایى و عظمت است که خداوند متعال دارد. هیچ کس براى تعریف و تمجید از یک گل زیبا که در طبیعت روییده است به شما اعتراض نمى کند، امّا اگر زیبایى آن را نبینى، نابینایت مى شمرند و اگر ببینى و واکنش نشان ندهى و ستایش نکنى سرزنشت مى کنند که چرا ذوق و احساس ندارى و چقدر بددلى! «انسان در حال نماز با خداى خود نجوا و گفتوگو مى کند و اگر انسان لذت این گفتوگو را بچشد، هیچ گاه از حال نماز خارج نمى شود.»
راستى چقدر لذت بخش است با خداى جهان آفرین به گفتوگو و مناجات پرداختن! و روحى به عظمت تمام هستى یافتن و با خداى هستى هم سخن شدن!
امروزه ضرب المثل ایرانی "خنده بر هر درد بی درمان دواست " مصداق كاملاً علمی پیدا كرده است.
دانش پزشكی در قرن حاضر به وضوح می داند، اشخاصی كه اصطلاحاً یك لب و هزار خنده گفته می شوند، نسبت به آنان كه به اصطلاح با خودشان نیز قهرند و نسبت به زندگی بد بین و عبوس هستند، بسیار كمتر دچار بیماری های جسمی و روانی می شوند.
اگر مقصودمان از ولایت فقیه در قرآن، آن باشد كه قرآن، در آیه اى از آیات، صریحاً به موضوع ولایت فقیه پرداخته و از آن نامى به میان آورده باشد، بى تردید، پاسخ منفى است و تا كنون هیچ اندیشمند نیز چنین ادّعایى نداشته است و نمى تواند داشته باشد كه در قرآن آیه یا آیاتى به موضوع ولایت فقیه اختصاص یافته است; چنان كه قرآن كریم، صریحاً ولایت امام على(علیه السلام) و دیگر امامان معصوم(علیهم السلام) را عنوان ننموده است و نامى از ایشان در قرآن مشاهده نمى شود. قرآن در مورد بسیارى از احكام و مقرّرات مسلّم مربوط به مسائل عبادى، اقتصادى و سیاسى، با ارائه ى برنامه هاى كلّى، از آنها عبور مى نماید.
مرگ در منطق قرآنی به معنای فنا و نابودی نیست بلکه دریچه ای به سوی جهان جاودانگی و بقاست. حقیقت مرگ چون حقیقت حیات و زندگی از اسرار هستی است به گونه ای که حقیقت آن تاکنون بر کسی روشن نشده است. بلکه آن چه ما از حقیقت آن می شناسیم تنها آثار آن است.
خداوند اینگونه از سرنوشت مجرمان و گنهکاران در روز قیامت خبر می دهد: «سیصیب الذین أجرموا صغار عند الله و عذاب شدید بما کانوا یمکرون»: به زودى کسانى که مرتکب گناه شدند (و مردم را از راه حق منحرف ساختند)، در مقابل مکر (و فریب و نیرنگى) که مى کردند، گرفتار حقارت در پیشگاه خدا، و عذاب شدید خواهند شد (الأنعام، 124).
تمامی گناهان و نافرمانی های گنهکاران، ثبت و ضبط می شود و آنها توانایی انکار و فرار کردن از عواقب و جزای آن ها را ندارند.
هدايت قرآن شامل حال کساني مي شود که قابليت و شايستگي را دارند، کساني که شهوت و غضب حيواني خود را بر فطرتشان حاکم ساخته چون حق را انکار مي کنند و در برابر آن مي ايستند گمراهي و ضلالتشان بيشتر مي شود. هدايت يعني راهنمايي و دستگيري مؤمنان و خارج کردن آنها از ظلمات احتجاب از شهود خدا به سوي نور مشاهده الهي. کوتاه سخن اين که براي دست يافتن به هدايت قرآن، شناخت قرآن را لازم داريم و جهت شناخت حقيقي تطهير جسم و جان را بايد کسب کنيم.
عجایب قرآن و دین مبین اسلام، انتها ندارد و هر ازگاهی که پردهای از سری از اسراربرگرفته میشود؛ انگشت حیرت به دهان انسانهای حقیقتجو میماند؛ زیرا کشفیات بشریرا در کتابی مییابند که قرنها پیش نازل شده است.اهتمام به ظرایف علوم تجربی در قرآنکریم، حقیقتاً از نیازهای دانشمندان علوماسلامی و نیز افکار عمومی مسلمین بوده و هست و بعلاوه با سیره ائمه معصومین(ع (نیز همخوانی دارد. در این راستا مقالهای تحت عنوان «حکم قرآنی وضو و ساختمان مغز«تقدیم میگردد.
1- صله رحم از اوصاف خردمندان:
«انّما یتذکّراو لو الألباب ... الذی یصلون ما امرالله به ان یوصل و یخشون ربهم و یخافون سوء الحساب» رعد/ 19 – 21
تنها صاحبان اندیشه متذکر می شوند... و آنها که پیوندهایی را که خداوند دستور به برقراری آن داده برقرار می دارند و از پرودگار شان می ترسند و از بدی حساب روز قیامت بیم دارند.
1- آگاهانه سخن بگوئیم:
«لا تقف مالیس لک به علم» (اسراء/ 36) از آنچه بدان آگاهی نداری پیروی نکن.
2- نرم و ملایم سخن بگوئیم:
«فقولا له قولاً لیناً لعلّه یتذکّر او یخشی» (طه/ 44) اما به نرمی با او سخن بگوئید باشد که متذکر شود یا از خدا بترسد.
3- گفتار خود را با عمل همراه کنیم:
«لم تقولون ما لا تفعلون» (صفّ/ 3) چرا سخن می گویید که عمل نمی کنید.
4- منصفانه سخن بگوئیم:
«واذا قلتم فاعدلوا» (انعام/ 152) و هنگامی که سخن می گویید عدالت را رعایت نمائید.
5- بر طبق حق سخن بگوئیم:
«قولوا قولاً سدیداً» (احزاب/ 70) همیشه به حق و ثواب سخن بگویید.
6- با نرمی سخن بگوئیم:
«فقل لهم قولاً میسوراً» (اسراء / 28) با گفتار نرم و آمیخته با لطف با آنها سخن بگوئید.
7- بلیغ سخن بگوییم:
«وقل لهم فی انفسهم قولاً بلیغا» (نساء/ 63) و با بیانی رسا نتایج اعمالشان را به آنها گوشزد نما.
8- فصیح سخن بگوئیم:
«و اخی هارون هو افصح منّی لساناً فارسله معی» (قصص/ 34)
و برادرم هارون زبانش از من فصیح تر است او را همراه من بفرست تا یاور من باشد.
9- بطرز نیکو سخن بگوئیم:
«قولوا للناس حسنا» (بقره/ 83) به مردم نیکو سخن بگوئید.
10- بطرز نیکوتر سخن بگوئیم:
«قل لعبادی یقولوا التی هی احسن» (اسراء/ 53) به بندگانم بگو سخنی بگوئید که بهترین باشد.
11- کریمانه سخن بگوئیم:
«وقل لهما قولاً کریما» (اسراء / 23) گفتار لطیف و سنجیده و بزرگوارانه به آنها بگو.
12- بطرز شایسته سخن بگوئیم:
«وقولوا لهم قولاً معروفاً» (نساء/ 8) و با آنان بطور شایسته سخن بگوئید.
13- پاکیزه سخن بگوئیم:
«و هدوا الی الطیب من القول» (حج / 24) و بسوی سخنان پاکیزه هدایت می شوند.
14- مردم را بسوی خدا دعوت کنیم:
«و من احسن قولاً ممّن دعا الی الله و عمل صالحاً» (فصّلت/ 33) چه کسی خوش گفتار تر است از آنکه مردم را بسوی خدا و عمل صالح دعوت می کند.
ابوحمزه ثمالی از یکی از امامین همامین ، روایت کرده است که : امیرالمومنین (ع) روزی خطاب به اصحاب خود فرمود : کدامیک از آیات کلام الله مجید نزد شما امیدوار کننده ترین است ؟ بعضی گفتند :
« وقتی ترس می آيد آنها را می بينی که مانند کسيکه می خواهد بميرد با چشمان چرخان بتو نگاه میکنند».
نکـتـه آيه: کسيکه می ترسد چشمش مانند کسيکه می خواهد بميرد می چرخد:
ترسِ زياد درک انسان را از کارمی اندازد. در اينحالت مراکز عصبی خارج از اراده و آگـاهی انسان کار می کنند، که چرخیدن غیر ارادی چشم از حالات آن است، و این چیزی است که برای کسيکه در حال مرگ است نيز پيش می آيد.
کعبه یا بیت العتیق بنایی در میان مسجدالحرام در شهر مکه و کشور عربستان واقع است که مقدسترین مکان دین مبین اسلام محسوب محسوب شده، قبلهگاه عاشقان و شیفتگان معبود است .
قرآن مجيد براى خشكانيدن ريشه حرص و ولع به سراغ حب دنياى افراطى و يا به تعبير ديگر «دنياپرستى» مىرود و با تعبيرات گوناگون قدر و قيمت مواهب دنيا را در نظرها مىشكند تا عاشقان بىقرار دنيا به خود آيند و حريصانه به دنبال آن نشتابند و همه ارزشها را به خاطر وصول به آن زير پا نگذارند.
:: موضوعات مرتبط:
قرآن ,
,
:: بازدید از این مطلب : 939